Yozgat Bozok Üniversitesi

TIBBİ DOKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK

 Programın Adı: İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz Uzaktan Eğitim Yüksek Lisans Programı

             İş Sağlığı ve Güvenliği konusu, Ülkemizin taraf olduğu başta 155 ve 161 sayılı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmeleri olmak üzere diğer uluslararası sözleşmeler, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre, kamu ve özel sektör ayrımı yapılmaksızın tüm çalışanların (istisnalar hariç) çalıştıkları iş yerlerinden kaynaklı sağlık ve güvenliklerinin korunması ve gerekli önlemlerin alınması olarak yer almaktadır. 6331 sayılı Kanuna göre kanunun kapsamı, kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/7/2020 tarihine kadar ertelnmiştir. Bu tarihten sonra kamu kurumları da Kanunda belirtilen yükümlülükleri yerine getirmek zorundadır. Kanuna göre, kamu ve özel sektör kurumları iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini ya kendi çalışanları ya da hizmet alım yoluyla vermek zorundadır. Özellikle daha çok az tehlikeli sınıfta yer alan kamu kurumları bu hizmetleri kendi çalışanları aracılığıyla verebilir. Bu hizmetlerin kendi çalışanları ile verilmesi işverenlere daha düşük maliyet getirmektedir.

            İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili Yönetmelik, İş Sağlığı ve Güvenliği yükseklisans mezunlarının doğrudan B sınıfı İş Güvenliği Uzmanı sınavına girebileceğini belirtmektedir. B sınıfı iş güvenlüği uzmanı az tehlikeli ve tehlikeli iş yerlerinde görev yapabilmektedir. Ayrıca 5 yıl görev yaptıktan sonra çok tehlikeli sınıf için gerekli olan A sınıfı iş güvenliği uzmanı sınavına girebilmektedir. Bu yüksek lisans programı, hem kamu hem de özel sektörün ihtiyaç duyduğu İş Güvenliği Uzmanı yetiştirlmesini sağlayacaktır.

           Programın Amacı

           Öğrencileri iş sağlığı ve güvenliği koruyucu önlemleri ve uygulamaları konusunda alacakları eğitimle, toplum ve iş sağlığı sorunlarını tanıma, meslek hastalıkları ve iş kazalarını önlemek amcıyla iş yerlerinde risk analizi yapma, riskleri önlemeye yönelik gerekli planları yapmak ve uygulamak, iş kazası görülmesi durumunda ise gerekli müdehaleleri yapmak, işyerindeki tehlikeli maddelerin ölçümünü yapmak, değerlendirmek, çözüm yolları üretmek ve sorunların yönetimi konularında bilgi ve beceri sahibi olarak iş sağlığı düzeyini ve yaşam kalitesini geliştirmeye yönelik çalışmalarda yer alacak nitelikte insan gücü yetiştirmektir.

           Böylece Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliğinin yükseltilmesine, hastalıkların, kazaların, meslek hatalıklarının ve erken ölümlerin önlenmesine ve yaşam süresinin uzamasına katkıda bulunmak hedeflenmektedir.

          Program multidisipliner bir çerçeveye sahip olduğu için başta tıp, mühendislik, diğer teknik bilimler, temel fen bilimleri olmak üzere her alandan lisans mezunu olan kişiler programa alınacaktır. Programı bitirenlere İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans ünvanı verilecektir.

        Mezunların Çalışma Alanları

          Yükseklisans mezunları doğrudan B sınıfı İş Güvenliği Uzmanı sınavına girebileceklerdir. Tüm kamu kurumları ile özel sektör kurulışlarının İş Sağlığı birimleri ile Ortak İş Sağlığı ve Güvenliği birimlerinde, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatlarında, akademik kurumlarda görev yapma imkânına sahip olabileceklerdir.